Oamenii de stiinta au confirmat o banuiala pe care multi dintre noi o aveam deja: selfie-urile si filtrele folosite cu diverse aplicatii pot afecta serios stima de sine si perceptia asupra propriului corp.
Perceptia oamenilor asupra frumusetii este in continua schimbare, iar acest lucru se petrece din cauza ca filtrele folosite pentru realizarea unui selfie nu fac altceva decat sa mentina mitul perfectiunii, promovat deja de revistele de beauty si pictorialele editate in Photoshop.
Tulburarea dismorfica corporala, cunoscuta in popor si sub denumirea de “sindromul urateniei”, afecteaza din ce in ce mai mult tinerii. Aceasta tulburare psihica se manifesta prin obsesia dezvoltata pentru un defect fizic, dar si prin preocuparea anormala pentru aspectul fizic impecabil. Tulburarea dismorfica corporala face parte din spectrul afectiunilor obsesiv compulsive, potrivit doc.ro.
CITEȘTE ȘI: Un neurolog american dezvăluie paşii obigatorii pentru un somn de calitate
Debuteaza, in general, in adolescenta.
Poate ramane mult timp nediagnosticata, asta pentru ca, in general, pacientii cauta rareori ajutor de specialitate pentru a o trata.
Peste 90% dintre pacientii care sufera de aceasta tulburare recunosc ca nu sunt multumiti de aspectul lor nici macar dupa ce defectul care ii complexeaza este corectat cu ajutorul chirurgiei estetice.
Tulburarea dismorfica corporala creste riscul de depresie, dar si pe cel de fobie sociala.
Creste riscul de suicid.
Persoanele care sufera de aceasta afectiune au putini prieteni sau poate chiar deloc.
Mai bine de 20% dintre cei care sufera de aceasta tulburare psihologica sunt someri, iar 55% nu au un partener de viata din cauza acestei afectiuni.
Preocupara excesiva pentru selfie-uri si social media determina tot mai multi adulti tineri, in special de sex feminin, sa apeleze la medicul estetician pentru imbunatatirea aspectului fizic. Ceea ce remarca, insa, medicii esteticieni este ca femeile au tendinta de a cere sa li se faca anumite modificari la nivel facial, astfel incat la final sa arate mai bine in selfie-uri.
Neelam Vachi, medic estetician din cadrul Facultatii de Medicina din Boston, este de parere ca selfie-urile facute cu anumite filtre pot face individul sa piarda legatura cu realitatea, avand ca efect formarea unor asteptari ireale cu privire la aspectul fizic. Acest lucru este in special daunator adolescentilor, care se afla in plin proces de formare si transformare.
CITEȘTE ȘI: Ai o memorie slabă şi te concentrezi greu? Renunţă la aceste obiceiuri zilnice!
Un alt lucru pe care l-au descoperit cercetatorii consta in faptul ca tinerele femei au tendinta de a se compara cu influencerii de pe retelele de socializare. Acest lucru este daunator, mai ales pentru ca, in general, acesti influenceri isi prelucreaza fotografiile nu numai prin aplicarea unor filtre, ci si prin redimensionarea nasului, a buzelor ori a sanilor. Specialistii suspecteaza chiar ca aceste comparatii ar putea duce la depresie.
In primul rand, poti lua o pauza de la social media. O detoxifiere de retelele de socializare iti va prinde bine si te va ajuta sa revii cu picioarele pe pamant.
Daca observi ca te simti deprimata sau nemultumita de aspectul personal dupa ce te uiti la selfie-urile postate de vedete sau de prieteni pe Facebook, Instagram sau Snapchat, poate ca este momentul sa iei o pauza.
In cazul in care simti ca nu esti pregatita sa renunti la social media, e indicat sa urmaresti conturi ale cunoscutilor tai ori ale unor persoane care promoveaza normalitatea si naturaletea. Nu mai urmari pe retelele sociale vedete precum surorile Kardashian, care sunt renumite pentru faptul ca pun fotografii profesionale si foarte editate pe Facebook si Instagram.
Nu ar strica sa apelezi la ajutorul unui specialist precum un psihoterapeut, care te va ajuta sa iti accepti corpul asa cum este, dar si sa faci diferenta dintre natural si comercial.